Kocklegenden som satte 
krogstockholm på världskartan

Bengt Wedholms arv lever vidare

Wedholms Fisk har en spännande och anrik historia, till stor del formad av dess grundare; kocklegenden, esteten och den mycket färgstarka personligheten Bengt Wedholm.

Bengt Wedholm inledde sin kulinariska framgångssaga på Gyldene Freden i Stockholm som artonåring. Efter andra världskrigets slut flyttade han till Paris där han lagade mat på bland annat svenska ambassaden och Le Chremalier. Tillbaka i Stockholm hamnade han i lära hos den hårdaste av alla köksmästare i modern tid – Julius Carlsson på Bacchi Wapen.  Efter en tid köpte Bengt Wedholm en lokal på Östermalm där han öppnade restaurangen Östergök. Den 23 december 1968 gjordes en del av restaurangen om till pizzeria, och blev därmed den första i Skandinavien av sitt slag. På Östermalm öppnade han även restaurangen Muntergök och senare Östergöks Fisk.

Bengt sålde Östergöksrestaurangerna när Tore Wretman erbjöd honom att driva Den Gyldene Freden. 1985 slog Wedholms Fisk upp portarna vid Nybrokajen. Krogen blev en av de första restaurangerna i Sverige att belönas med en stjärna i krogbibeln Guide Michelin, vilket rönte stor uppmärksamhet vid tidpunkten.

Bengt beskrivs ofta som en bister gubbe som skrämde vettet ur sina nyanställda och lär enligt säkra källor ha haft en förkärlek för kraftord av allehanda slag. Flera av servitriserna som jobbar på Wedholms idag var med redan på Bengts tid och har man lite tur kan man få en anekdot eller ett bevingat citat serverat till champagnesåsen. Dessa anekdoter gör sig sällan i tryck på grund av en viss avsaknad av rumsrenhet, ett besök är därför att rekommendera den nyfikne. De som kände Bengt intygar dock att han hade ett hjärta av guld och berättar att han upplevdes närmast som en beskyddande far av de som jobbade för honom.

”Kocklegenden Bengt Wedholm, alltid tilltalad ”herr Wedholm” av sina servitriser, gjorde ett gigantiskt gastronomiskt avtryck i Sverige”

Bortsett från att öppna ett antal minnesvärda restauranger var Bengts kanske främsta kulinariska gärning, förutom att höja branschens status, att han var en av föregångarna att påtala vikten av bra råvaror. Bengt hade en mycket speciell relation till sina leverantörer; fiskhandlarna visste att lådorna for direkt ut på Nybrokajen om innehållet inte höll måttet. 

Denna stränga matminimalist och läromästare avled 82 år gammal den 31 oktober 2001. Han var ända fram till sin bortgång verksam med matlagning i sitt älskade restaurangkök, ofta till långt in på småtimmarna. Wedholms togs sedermera över av krögarbröderna Erik och Nils Molinder. Den senare arbetade vid Bengts sida under många år vilket i stor utsträckning bidrog till att forma hans gastronomiska filosofi: ren, enkel mat utan krusiduller. 

Kocklegenden Bengt Wedholm, alltid tilltalad ”herr Wedholm” av sina servitriser, gjorde ett gigantiskt gastronomiskt avtryck i Sverige. Hans arv lever vidare i lokalerna på Nybrokajen och vårdas med stor respekt av personalen. Många bleka kopior av Bengts pizzeria har sett dagens ljus sedan 1968. Ingen har dock lyckats kopiera Wedholms Fisk.

Restauranger som ingår i Melanders Group